Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015






 Δίδαξε στο παιδί σου πως η  κάθε μορφής βία δεν είναι μαγκιά.




Και να’ μαστε πάλι για να φιλοσοφήσουμε τα τρέχων θέματα της επικαιρότητας.

Bulling λοιπόν! Τώρα τελευταία έχουμε την δυνατότητα να ονοματίζουμε αξιοπρεπώς τις λέξεις! Εμ, βέβαια.. το τραμπουκισμός δεν ακούγεται καλά!

Α! ..αναγνωρίσαμε πως  η παγκόσμια  ημερομηνία κατά του εκφοβισμού, εξαναγκασμού και της βίας  για την χώρα μας είναι  ή 6 του Μάρτη!

Το νταηλίκι (dayılık) τούρκικο, είναι η ίδια μορφή κακοποίησης αλλά δεν χαϊδεύει και τόσο τα αυτιά μας;  Μήπως να το κοιτάζαμε και στα γερμανικά; Ας μην ξεφύγω από το θέμα!

Το λεγόμενο Bulling (κοινώς μια από της μορφές βίας) αποτελείται από τρία βασικά είδη κακοποίησης:  συναισθηματική λεκτική και σωματική. Συνήθως, πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση.

Μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε περιβάλλον στο οποίο ανθρώπινα όντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό περιλαμβάνει το σχολείο, το στρατό, την οικογένεια, το χώρο εργασίας, το σπίτι και τις γειτονιές. Είναι ακόμη κι ένας παράγοντας ώθησης στη μετανάστευση.

Ο εκφοβισμός είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μεταξύ κοινωνικών ομάδων, κοινωνικών τάξεων και ακόμη και μεταξύ χωρών (υπερβολική εθνικοφροσύνη, σοβινισμός κα)

Και να σας πω τώρα! Δεν το γνωρίζαμε ότι υπήρχε ή κάνουμε πως δεν το ξέρουμε και προσποιούμαστε πως πέφτουμε από τα σύννεφα;

Δεν έχουμε μάλλον συνειδητοποιήσει πως εδώ και καιρό έχει εισβάλλει στην καθημερινότητα μας και μας έχει επηρεάσει λίγο όχι πολύ μην σας τρομάζω η χούντα, η άνοδος του φασισμού, ο φόβος της διαφορετικότητας κοινώς η ξενοφοβία, τα κολαστήρια των φυλακών και των άδικα κλεισμένων μεταναστών, τα δικά μας ανθρώπινα φράγματα, τα αδικαιολόγητα ρατσιστικά και φασιστικά μίση, η βία που την έχουμε φορέσει  λες και είναι το τοπ ρουχαλάκι κάθε σεζόν! ..να μην σας αγχώνω και με πολλά άλλα!

Φταίνε οι γονείς, φταίνε οι εκπαιδευτικοί, φταίνε οι γείτονες, φταίει η κοινωνία, μας φταίει το καναρίνι που κελαηδεί, ο αέρας που κάνει θόρυβο και η εξώπορτα του διπλανού που την έχει βάψει μπορντό. Γιατί δεν την έβαψε καφέ; Για να ταιριάζει και με την δική μου που είναι σκουριασμένη;

Κανένας και ποτέ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν!

Θες να αλλάξουν όλοι και όλα τα άλλα εκτός από εσένα.

Και να θα δώσω το μεγάλο μερίδιο ευθύνης στους γονείς. Οι εκπαιδευτικοί τόσα πληρώνονται τόσα διδάσκουν! Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν εκτός από την μόρφωση είναι η διαχείριση της ισορροπίας και κοινωνικοποίησης από τα παιδιά νηπίου έως και των εφήβων. Εσύ ως γονιός περιμένεις να έχεις από κάπου αποδοχές για να μορφώσεις  και να συμβουλέψεις ανάλογα τον άνθρωπο που κατά συνείδηση έφερες στην κοινωνία;

Καταρχήν έχεις δώσει το λόγο στο παιδί σου και την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να μπορεί να ανοίξει κουβέντα μαζί σου, να προβληματιστεί, να του λυθούν απορίες, να σου πει το αν κάτι πάει καλά ή και όχι και το πώς να το διαχειριστείτε μαζί;

Το μεγαλύτερο στήριγμα μπορεί να δημιουργηθεί και από τις φιλίες ανά περίπτωση, αλλά και πάλι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σχέση του γονιού με το παιδί.

Οι περισσότεροι λανθασμένα βάση των δυσάρεστων  καταστάσεων που βιώνουμε καθημερινώς δεν αφήνουμε το περιθώριο να μας εμπιστευτούν τα παιδιά μας και βρίσκουμε την πιο άμεση λύση επιβλητικού ξεφορτώματος στο: πήγαινε στο δωμάτιο σου να κάτσεις! έλα να φας! μάζεψες τα πράγματά σου; Διάβασες; πλύνε τα δόντια σου! ύπνο τώρα! Τραγικό λάθος συνειδητά στο μετέπειτα και εις βάρος μας.  

Έχεις μιλήσει στο παιδί σου για τον φασισμό; Βάσει ιστορίας και εσύ ο ίδιος δεν έχεις εκπλαγεί με τα όσα έχουν συμβεί; Δεν είναι σωστό να ενημερώσεις ότι είναι η πιο άσχημη και ανεπίτρεπτη μορφή βίας; Aφού το πιστεύεις κι εσύ ο ίδιος, δεν είναι σωστό να το δώσεις να το καταλάβει και το παιδί σου;

Μορφές βίας εάν επικροτούμε παρόμοιου είδους φασιστικές συμπεριφορές θεωρούνται  η βία και κακοποίηση των παιδιών, των γυναικών, των αδέσποτών και κάθε είδους παρόμοιών ανυπεράσπιστων παραδειγμάτων που εκεί πλέον μπορώ να δώσω το όσκαρ «μαγκιάς» για αυτούς που το πράττουν.

Έχει κάνει την σωστή παρατήρηση από το νηπιαγωγείο κιόλας στο άτακτο παιδάκι σου που μπορεί να δαγκώνει, να χτυπάει, να κοροϊδεύει! Έχεις δικαιολογήσει τα παιδάκια που φοράνε γυαλιά μυωπίας, σιδεράκια ή είναι εύσωμα;  

Έχεις μιλήσει στο παιδί σου για τον ρατσισμό; Υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε ανθρώπους; Αν ναι, πες μου τι το διαφορετικό έχει ένας κοινός μέσος άνθρωπος, ανεξαρτήτου φύλλου και χρώματος με εσένα που θεωρείς ότι έχεις βγει από ένα χρυσό καλούπι και έχεις την εντύπωση πως εσύ είσαι και κανένας άλλος! Υπάρχει ισότητα καλέ μου! Κατέβα λίγο από το καλάμι, θα σε πάει ο αέρας!

Ζούμε σε ένα κράτος που τον ρατσισμό τον έχουμε μέσα μας. Μας τον δίδαξαν χωρίς να το θέσουν. Μας μάθανε από παιδιά να είμαστε οι πρώτοι και οι καλύτεροι.Ότι γεννήσαμε την δημοκρατία, το θέατρο, τις επιστήμες και τον πολιτισμό και είναι αλήθεια!

Η διαφορά είναι πως οι προγονοί μας τα κάνανε. Δικά μας είναι και πάλι αλλά κάπου σε αυτά τα βιβλία που μας δίνουν στο σχολείο, θα πρέπει να υπάρχει μια υποσημείωση που να λέει πως δεν είμαστε οι καλύτεροι πια.

Ότι υπάρχουν 30 με 40 κράτη στο πλανήτη που σήμερα τα έχουν καταφέρει καλύτερα. Ίσως αυτό θα μας έδινε το κίνητρο να καλυτερεύσουμε κι εμείς. Πονάει που νιώθεις τους συμπολίτες σου να φέρονται σαν απολίτιστοι τριτοκοσμικοί φασίστες. Αυτό σε ενοχλεί, Θέλεις να κάνεις το καλύτερο, αυτό έχεις διδαχθεί!

Υπάρχει τρόπος να αναδείξεις και τα υπέρ του πολιτισμού σου. Είσαι χαρούμενος, έχεις χιούμορ, είσαι έξυπνος, έχεις φαντασία και τόλμη και αψηφάς τους κανόνες! Θεωρείς πως όσα δεν είναι σωστά, έχεις την υποχρέωση βάση συνείδησης και δίκαιας όπως και ψύχραιμης λογικής με τον τρόπο σου να τα διορθώσεις και αν χρειαστεί να τα αφανίσεις.   
  
Η σημερινή γενιά πρέπει να αποδεχτούμε πως είναι πιο εξελισσόμενου είδους σε σύγκριση με την γενιά την δική μας, των γονιών μας και τον προ-παππούδων μας!

Πρέπει να αφυπνιστούμε και να απαντάμε πριν προλάβουν καν να μας ρωτήσουν! 
 
‘Όσο για να το μαζεύω λίγο για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί «διαφορετικά» στην «καθώς πρέπει» κοινωνία σου, γνώμη μου είναι πως δεν μπορείς να υποδεικνύεις τον χλευασμό σου και την μη αποδοχή σου, γιατί με αυτό τον τρόπο φαίνεται ποιος πραγματικά έχει το «πρόβλημα» Οι ξεπερασμένες αντιλήψεις, τα ταμπού και οι προκαταλήψεις της παλιάς γενιάς όσο εξελισσόμαστε σαν είδος επιτέλους πρέπει να ξεπεραστούν! Δεν με ενδιαφέρει πλέον τι θα πει η κα Κατίνα με τον άντρα της τον κο Κώστα κουβεντιάζοντας στο παράθυρο της μονοκατοικίας ή στην είσοδο της πολυκατοικίας ή εν τέλει πίνοντας και freddo στα macarthur!

Υπερασπίζω την άποψη του ότι το να μην αποδέχεσαι τον φασισμό, τον ρατσισμό και γενικός τη βία, το κάνεις συνειδητοποιημένα με βάση πείρας και φωτεινών παραδειγμάτων βιώματος. Όπως και το να αποδεχτείς πως οι «διαφορετικοί άνθρωποι» μήτε γεννιούνται, μήτε εκδηλώνονται στην πορεία, έχουν το δικαίωμα της επιλογής και είναι σεβαστό να ζήσουν όπως θεωρούν αυτοί αξιοπρεπώς!  

Θα άξιζε να μας ενδιαφέρει επίσης πως ο καθένας μας πλέον μπορεί κατ’ επιλογή, και έχοντας το κάθε δικαίωμα να επιλέξει ο καθένας μας τον δρόμο του, χωρίς να παραμονεύουμε, να κατακρίνουμε και να στήνουμε φράγματα στην επιλογή του. Για το μόνο που θα μπορούμε να παρέμβουμε θα έχει ως σκοπό με σωστά επιχειρήματα να αποτρέψουμε μόνο τις περιπτώσεις που αποσκοπούν σε κάθε μορφή βίας! Όσο για ότιδήποτε άλλο ας κοιτάξουμε τα εν’οίκω και όχι τα εν’δήμο στις περιπτώσεις αυτές! Ας κρατήσουμε τα απωθημένα μας να τα χειριστούμε για άλλες πιο σημαντικές περιπτώσεις, τουλάχιστον να πιάσουν τόπο επιτέλους σε αυτόν τον τόπο.

N.F.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε το μύνημά σας