Σάββατο 21 Μαρτίου 2015






Παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων





Σαν σήμερα το 1960, 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας στην πόλη Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής.
Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα την διαδήλωση μαύρων φοιτητών στο Σάρπβιλ στις 21 Μαρτίου 1960.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ περίπου 300 αστυνομικοί πυροβολούσαν προς το συγκεντρωμένο πλήθος, έξω από τα δημοτικά γραφεία της πόλης.
Εξάλλου, δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς είχαν τραυματιστεί από τους πυροβολισμούς. 

Την 21η Μαρτίου του 1960, γύρω στα 5-7 χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο αστυνομικό τμήμα του Σάρπβιλ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους νόμους φυλετικού διαχωρισμού της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι είχαν σχεδιασθεί από την κυβέρνηση του Απαρτχάιντ για να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις μετακινήσεις τους σε περιοχές λευκών. Οι συγκεκριμένοι νόμοι όριζαν ότι όλοι οι μαύροι κάτοικοι της χώρας, άνδρες και γυναίκες, ήταν υποχρεωμένοι να διατηρούν βιβλιάρια με το όνομά τους, αριθμό φορολογικού μητρώου, καθώς και στοιχεία του εργοδότη τους.
Στην περίπτωση που κάποιος βρισκόταν σε δημόσιο χώρο και δεν έφερε το βιβλιάριο, έπρεπε να συλληφθεί και να παραμείνει στη φυλακή μέχρι 30 ημέρες.

Ο ηγέτης του Παναφρικανικού Κογκρέσου (PAC) Robert Subukwe δήλωσε ότι η πορεία, που έλαβε χώρα, αποτελούσε την πρώτη πράξη μιας πενθήμερης ειρηνικής εκστρατείας που είχε σχεδιαστεί από μαύρους Αφρικανούς, ώστε να πείσουν την κυβέρνηση να καταργήσει τους νόμους.
Το σχέδιο ήταν να αφήσουν τα βιβλιάρια σπίτι τους και να παρουσιαστούν στο αστυνομικό τμήμα και να συλληφθούν. Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα ήταν οι φυλακές να γεμίσουν, το εργατικό δυναμικό να μειωθεί και η οικονομία να φτάσει σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, τρεις ώρες μετά την έναρξη της, η ειρηνική διαμαρτυρία μετατράπηκε σε αιματοχυσία.
Στην αρχή, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος με πολεμικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις, αλλά στη συνέχεια έλαβε πιο μακάβρια μέτρα.
Ο διοικητής της αστυνομίας D. H. Pienaar είπε ότι η τακτική άλλαξε, όταν πλήθος ντόπιων περικύκλωσε το κτίριο της αστυνομίας. «Θα πρέπει να πάρουν ένα σκληρό μάθημα, αν κάνουν αυτά τα πράγματα», ήταν τα λόγια του.

Η συνέχεια λοιπόν γνωστή.
Η αστυνομία χωρίς κανένα δισταγμό αρχίζει και πυροβολεί ανεξέλεγκτα τους διαδηλωτές αφήνοντας πίσω της νεκρούς.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Σήμερα συμπληρώνονται 55 χρόνια από την ημέρα που εκτυλίχθηκε αυτό το τραγικό γεγονός ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων και ελευθερία της έκφρασης.

Προς την μνήμη αυτού του γεγονότος σήμερα γίνονται παγκοσμίως αντιρατσιστικές διαδηλώσεις προς τιμή των ανθρώπων που έπεσαν θύματα του τότε ρατσιστικού-φασιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά συμμετέχει στην αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή στις 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος θα συνεχίσει προς τα γραφεία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής με σημείο ανασύνταξης στις 16:00 στα Προπύλαια.

Ο φασισμός κι ο ρατσισμός ταλανίζει την κοινωνία μας και δυστυχώς έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.
Καθημερινά γεγονότα ρατσισμού βιώνουμε όλοι. Καιρός είναι να αφανίσουμε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.
Δεν φτάνει μόνο φυσικά η 21η Μαρτίου για να πολεμήσεις το μίσος και το φασισμό που απειλεί την χώρα μας.
Κάθε μέρα πρέπει να θυμόμαστε, να αποβάλουμε και να πολεμάμε τον κοινωνικό ρατσισμό κάθε μορφής.
Πρέπει κάθε μέρα να είναι 21 Μαρτίου.  


Stevefil 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε το μύνημά σας