Σάββατο 7 Μαρτίου 2015













Κέντρα κράτησης μεταναστών. Στρατόπεδα συγκέντρωσης .


Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα.
Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι ένας σοβαρός λόγος να ντρέπεσαι για το ανθρώπινο είδος.
Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που τον τελευταίο καιρό έχει πάρει δυστυχώς διαστάσεις φαρσοκωμωδίας.
Ανταλλαγή απόψεων, πόλεμος δηλώσεων κι όλο αυτό το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες ανθρώπινων ψυχών.

Το Σεπτέμβρη του 2012 ψηφίστηκε στην Βουλή, από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κατάπτυστος νόμος για την λειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών.
Ένας νόμος ντροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που τιμωρεί όσους τολμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη των Γερμανών!
Τα επεισόδια πολλά, οι απόψεις διίστανται, οι λύσεις άφαντες!


Η σημερινή κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, είχε δηλώσει πάρα πολλές φορές ως αντιπολίτευση, την αντίθεσή της και την αυστηρότητά της για την λειτουργία των κέντρων κράτησης.
Μέχρι σήμερα ως κυβέρνηση πλέον, δεν έχει προς το παρόν, εξηγήσει τι τελικά προτίθεται να κάνει.
Σίγουρα δεν είναι εύκολη η επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος.
Δεν έχουμε δει όμως, έστω μια προσπάθεια, μια παρουσία ενός σχεδίου για την λύση του προβλήματος.
Έχει ήδη καθυστερήσει και τα κέντρα άθλιας κράτησης, εξακολουθούν να μας θυμίζουν… άλλες εποχές.


Σε τι διαφέρουν αυτά τα κέντρα κράτησης που φυλακίζουν ως εγκληματίες ανθρώπους που έψαχναν μια καλύτερη ζωή, από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί;
Εντάξει εδώ δεν έχουμε κρεματόρια. Δεν είναι το ίδιο.
Κατά τα άλλα: άθλιες συνθήκες κράτησης, λιγοστό έως καθόλου φαγητό, ανύπαρκτη θέρμανση, μηδαμινή ιατρική φροντίδα, ωμή βία από την Ελληνική αστυνομία και άλλα πολλά.
Τελικά η μόνη διαφορά είναι ότι εδώ δεν τους ψήνουμε κιόλας. Είμαστε μπολιτισμένοι.




«Το κέντρο κράτησης της Κομοτηνής δεν είναι κατάλληλο ούτε για ζώα. Είναι πολύ βρώμικα. Οι τουαλέτες δε λειτουργούν. Το αποχετευτικό σύστημα είναι χαλασμένο. Περιττώματα πέφτουν από τις αποχετεύσεις του πρώτου ορόφου στο ισόγειο. Είμαστε κλειδωμένοι μέσα σχεδόν όλη την ημέρα. Μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στο προαύλιο μια ώρα το πρωί και μία το απόγευμα. Και αυτό όχι καθημερινά. Η Κομοτηνή δεν είναι κέντρο κράτησης, είναι στάβλος για ζώα». Άνδρας 28 ετών».


«Οι αστυνομικοί δεν σέβονται κανένα. Δεν μπορείς να τους μιλήσεις. Όταν τους ρωτάμε για κάτι μας φωνάζουν, μας βρίζουν. Μερικές φορές μας χτυπούν». Άνδρας 20 ετών».


«Όταν η αστυνομία με συνέλαβε τους είπα ότι είμαι 16 χρονών, ότι είμαι μικρός και ότι εδώ φοβάμαι και αισθάνομαι πολύ άσχημα. Βρίσκομαι πλέον εννέα μήνες υπό κράτηση. Από τότε που έφτασα στην Ελλάδα έχω περάσει και έχω δει απίστευτα πράγματα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχω περάσει αυτά τα πράγματα. Θα ήθελα πολύ να διαβάσετε την ιστορία μου και να αναρωτηθείτε πώς ένα παιδί της ηλικίας μου, χωρίς να έχει κάνει καμία αμαρτία, κανένα έγκλημα, μπορεί να κρατηθεί στη φυλακή τόσο πολύ καιρό. Δεν ξέρω τι φταίει: η μοίρα μου, η χώρα μου, οι αστυνομικοί» Αγόρι 16 ετών».


«Από τις 24 ώρες της ημέρας, μας βγάζουν έξω μόνο μία ώρα. Μακάρι να μας άφηναν στο προαύλιο λίγο περισσότερο, να κουραζόμαστε, να ξεχνιόμαστε» Άνδρας 23 ετών».


Αυτές είναι μερικές από τις μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται φυλακισμένοι.

Να γυρίσουμε όμως στην σημερινή κυβέρνηση.
Ένα κείμενο που βγήκε στην δημοσιότητα ως αναφορά το άνοιγμα των κέντρων κράτησης έχει βάλει φωτιά σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση.




Πρώτος αντέδρασε ο Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα».  Και συνεχίζει… «πρόκειται για κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση».
Εντάξει. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Δεν πιστεύω ότι κάποιος περίμενε διαφορετική αντίδραση από κάποιον που καταπάτησε κάθε δημοκρατικό ιδεώδες και δεν σεβάστηκε ποτέ ανθρώπινα δικαιώματα.


Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει:
«Σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη “αποκάλυψη” προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει! Η ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά είναι γνωστή – άλλωστε όλοι ξέρουν που έχει οδηγήσει τη χώρα με τις πολιτικές του. Θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί – απ’ όλους!».




Τι να σχολιάσεις; Απλά τα πράγματα. Αυτοί κάνουν πόλεμο εντυπώσεων την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν εξαθλιωμένοι μια λύση.


Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά. Όταν θες να λέγεσαι αριστερή κυβέρνηση αυτά τα προβλήματα τα λύνεις ΧΘΕΣ.
Ακόμα περιμένουμε από την «αριστερή» κυβέρνηση να δώσει ελπίδα με τις πράξεις της.
Ακόμα περιμένουμε να δούμε ξεκάθαρες θέσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα.
Η ανθρώπινη ζωή, η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να μπουν επιτέλους, μπροστά από θεσμούς,
Eurogroup
, χρέος κι ότι άλλο πρόβλημα υπάρχει στην κοινωνία μας.
Μια κοινωνία με τσαλαπατημένες ζωές, καταπατημένα όνειρα και διαλυμένη αξιοπρέπεια.
Αυτά δεν διαπραγματεύονται. Αυτά τα βάζεις σε προτεραιότητα.


Stevefil











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε το μύνημά σας